Podsumowanie Startup Impact Program

10 maja odbył się Open Day, czyli finałowe wydarzenie projektu Startup Impact Program organizowanego wspólnie przez Kozminski Business Hub i Żabkę. W tym dniu przedstawiciele zgłoszonych do programu startupów na żywo zaprezentowali misję swoich firm. Trzy z nich, które najbardziej zachwyciły Jury swoją pozytywną działalnością, zostały zaproszone do dalszej współpracy z KBH i Żabką.

Startup Impact Program to kolejna edycja cyklicznego programu akceleracyjnego. W jego ramach obiecujące młode przedsiębiorstwa otrzymują szansę na rozwinięcie swoich skrzydeł pod opieką szerokiego grona mentorów i z wykorzystaniem możliwości oferowanych przez społeczność ALK. Tym razem do wzięcia udziału w rekrutacji do projektu zaproszono firmy skupiające się na szeroko pojętej pozytywnej zmianie. Organizatorzy chcieli poznać startupy działające na rzecz ekologii, zdrowia czy odpowiedzialnej przedsiębiorczości. 

W tej edycji Partnerem programu została Żabka – najszybciej rozwijająca się sieć modern convenience. Dzięki tej współpracy Laureaci Startup Impact Program mogą przetestować swoje projekty i usługi w środowisku Żabki.  

Goście Open Day wysłuchali wystąpień reprezentantów KBH i Żabki, a następnie zapoznali się z prezentacjami przygotowanymi przez startujące w konkursie startupy. Zespoły opowiedziały o działalności swoich firm w zakresie zrównoważonej produkcji żywności, neutralizacji emisji dwutlenku węgla, efektywnego zarządzania zużycia energii, ale też zdrowia seksualnego czy nowoczesnych aplikacji mobilnych. 

Jury wystąpiło w składzie: 

  • Anna Kozłowska – Żabka – Mergers & Acquisitions Manager
  • Karol Gajewicz – Żabka – Head of Venture Studio
  • Rafał Rudzki – Żabka – dyrektor ESG 
  • Bartek Kondaszewski – Dyrektor programów akceleracyjnych KBH
  • Bolesław Rok – profesor w ALK, ekspert w dziedzinie startupów pozytywnego wpływu
  • Jan Dąbrowski – Prezes KBH

Wybrano trzy startupy do udziału w akceleracji.

Laureatami zostali:

  • Hemp Eat – produkcja alternatywy dla mięsa przy użyciu teksturowanego białka konopnego.
  • Epicer – aplikacja wykorzystująca sztuczną inteligencję do tworzenia spersonalizowanych przepisów, pozwalająca ograniczyć marnowanie żywności.
  • Res Solution – system umożliwiający efektywne zarządzanie zużyciem energii, wody, gazu, ciepła oraz automatyzację procesów i pracy urządzeń.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.