HORECA Menedżer 

RAMOWY PROGRAM STUDIÓW 

Program studiów składa się z czterech głównych bloków tematycznych oraz dodatkowego obowiązkowego bloku praktycznego w postaci warsztatów poza uczelnią:

Sesja integracyjna

Podstawy zarządzania w sektorze Horeca

  • Zarządzanie F&B (Food & Beverage)
  • Zasady operacyjne w F&B (Food & Beverage)
  • Zarządzanie czasem
  • Zrównoważone zarządzanie zasobami
  • Zakupy i łańcuch dostaw
  • Zasady operacyjne dla działalności restauracyjnej i bankietowej
  • Podstawy zarządzania i kontroli
  • Otoczenie biznesu i podstawy prawa

Kompetencje zarządcze

  • Elementy HR
  • Zarządzanie zasobami ludzkimi i promowanie talentów
  • Kompetencje branżowe
  • Zarządzanie różnorodnością
  • Efektywna komunikacja
  • Kultura gościnności
  • Zarządzanie relacjami z klientem / gościem
  • Kreatywne zarządzanie event’ami
  • Sprzedaż i marketing

Kompetencje techniczne

  • Zarządzanie projektami
  • Zarządzanie finansowe, kontrola kosztów i księgowość
  • Analiza danych
  • Polityka cenowa i zarządzanie przychodami
  • Zarządzanie w warunkach licencji lub franczyzy
  • Branżowe systemy informatyczne
  • Podstawy E-business i budowanie stron internetowych
  • Zarządzania działem zakwaterowania w hotelach
  • Zarządzanie usługami porządkowymi
  • Organizacja i zasady pracy recepcji

Kompetencje kreatywne

  • Trendy i innowacje w branży
  • Tworzenie konceptów i projektowanie
  • Zachowania konsumenckie
  • Podstawy psychologii
  • Merchandising
  • Przedsiębiorczość
  • Zasady przywódcze

WARSZTATY (poza uczelnią)

  • Kuchnia zimna (garmażeria)
  • Przygotowywania mięsa i ryb
  • Cukiernictwo i piekarnictwa
  • Zupy i sosów
  • Obróbka warzyw i owoców
  • Praktyczne metody kucharskie w tym:
  • Wiedza o produktach
  • Techniki obróbki kulinarnej
  • Techniki krojenia i dzielenia
  • Współczesne techniki prezentacji dań
  • Napoje i alkohole
  • Podstawy beverage service     
  • Wina
  • Alkohole i koktajle
  • Kawa

Egzamin końcowy

 

Całkowita liczba godzin dydaktycznych: 212*  (w tym 182h wykładów i ćwiczeń zorganizowanych w kampusie Akademii Leona Koźmińskiego plus 30h warsztatów zorganizowanych poza uczelnią)

*jedna godzina dydaktyczna = 45 minut

Około 20-30% zajęć odbywać się będzie w języku angielskim, dlatego też Kandydaci na studia winni posługiwać się językiem angielskim na poziomie komunikatywnym minimum B2.

Forma prowadzenia zajęć 

Podczas studiów będą realizowane wykłady i ćwiczenia realizowane na uczelni, jak również warsztaty poza uczelnią w centrum szkoleniowym SELGROS.

ORGANIZACJA ZAJĘĆ 

Studia trwają dwa semestry.
Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w:

  • niedziele - 8.45-15.45
  • poniedziałki - 8.45-15.45 

Zajęcia warsztatowe odbywać się będą w 6 wybranych niedziel w centrum szkoleniowym SELGROS. Pozostałe zajęcia odbywać się będą na terenie uczelni w niedziele i poniedziałki.


Kontakt:
Małgorzata Cybulska