HORECA Menedżer 

Partnerem merytorycznym studiów jest firma Edge Sp. z o.o.  

OPIEKUN MERYTORYCZNY 

mgr Adrian Łukaszewicz

Absolwent Wydziału Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego. Przedsiębiorca z blisko 30-letnim doświadczeniem, współwłaściciel grupy firm związanych z rynkiem HORECA (Magna Trade, Edge Foodservice, Horn Projekt, Aquatal) zajmujących się doradztwem, projektowaniem, wyposażaniem oraz produkcją sprzętu dla restauracji i hoteli w Polsce i za granicą. Wcześniej również współwłaściciel sieci kawiarni oraz restauracji. Osoba o wszechstronnym doświadczeniu i wiedzy nt. rynku HORECA.

 

 

 

KORZYŚCI 

Uczestnictwo w studiach HORECA Menedżer daje absolwentom wiedzę z zakresu: zarządzania firmą lub działem w branży HORECA, w tym zarządzania kosztami, czasem, zasobami, zakupami, sprzedażą, także zasad operacyjnych Food&Beverage, jak również zasad operacyjnych w działalności restauracyjnej i bankietowej. Zdobyta wiedza pozwala absolwentom na wykorzystanie kompetencji zarządczych takich jak zarządzanie w sferze HR, zarządzanie rekrutacją pracowników, identyfikowanie i zarządzanie talentami pracowników, jak również pozwoli na sprawne zarządzanie relacjami z klientami dzięki efektywnej komunikacji, kulturze gościnności oraz efektywnemu marketingowi i sprzedaży.  Kompetencje kreatywne, a także praktyczna wiedza uzyskana w ramach warsztatów pozwolą zaprojektować i wdrożyć atrakcyjne projekty i zwiększyć konkurencyjność firmy na rynku HORECA.

CEL STUDIÓW 

Celem głównym studiów jest profesjonalne przygotowanie słuchaczy do pracy w obszarze HORECA, co może przełożyć się na unikalną możliwość zwiększenia konkurencyjności na rynku w tej branży.

Cele szczegółowe to:

  • kształcenie z zakresu business & management na wysokim poziomie,
  • kształcenie z zakresu przedmiotów praktycznych / branżowych związanych ze specyfiką branży (programu przedmiotów zawodowych przygotowanych przez specjalistów z branży),
  • prowadzenie przy wykorzystaniu nowoczesnego wyposażenia technicznego i wysokiej klasy surowców zajęć praktycznych – kucharskich, somelierskich, barmańskich etc.
  • kształcenie zgodne z oczekiwaniami przyszłych pracodawców (sieci hotelowe, sieci restauracji, firmy zaopatrujące sektor).
  • proces edukacyjny odbywający się we współpracy z praktykami z branży oraz z liczącymi się markami (sieci hotelowe i restauracyjne, dostawcy branżowi)

ADRESACI STUDIÓW 

Studia dedykowane są tym wszystkim którzy chcą zdobyć i/lub wzmocnić swoje kompetencje w dziedzinie zarządzania w branży HORECA, a szczególnie dla:

  • pracowników jak również menedżerów hoteli, w szczególności działów Food&Baverage
  • pracowników jak również menedżerów przedsiębiorstw gastronomicznych wszelkiego typu
  • pracowników jak również menedżerów firm cateringowych
  • szefów kuchni, którzy obok umiejętności branżowych i specjalistycznych, chcieliby nabyć wiedzę, umiejętności oraz kompetencje w zarządzaniu firmą i ludźmi

WYKŁADOWCY 

Zajęcia są prowadzone przez kadrę będącą pracownikami uczelni, jak i osoby reprezentujące praktykę. Połączenie wiedzy akademickiej z wiedzą praktyczną (w tym w formie warsztatowej) jest gwarantem kształtowania kompetencji zweryfikowanych przez rynek. Dzięki takiej formule doboru kadry studia te dają unikalną możliwość zwiększenia konkurencyjności na rynku Horeca.

Przykładowi wykładowcy na kierunku:

Grzegorz Kłos

Znany restaurator, twórca sieci pizzerii Fabryka Pizzy oraz restauracji Ed Red w Krakowie i w Warszawie. Organizator konferencji dla branży Horeca

John Grabovic

Amerykański restaurator i przedsiębiorca (m.in. współwłaściciel restauracji Blue Cactus & Iguana Bar); obecnie w kierownictwie spółki White Star Real Estate budującej kompleks restauracyjno-biurowy Elektrownia Powiśle. Na rynku amerykańskim pracował dla wielu sieci restauracji.

Adam Pawłowski

Pierwszy Polski Master Sommelier. Tytułem tym poszczycić się może zaledwie 239 osób na świecie i uznaje się go za najwyższy poziom kwalifikacji w dziedzinie wina. Wybitny specjalista w dziedzinie serwisu i tzw. hospitality. Prowadzi działalność szkoleniową i edukacyjną dla branży Horeca. Autor książki Gościnność uznawanej za najlepszy podręcznik serwisu gastronomicznego w języku polskim.

Michał Stępień

Specjalista w zakresie projektowania zakładów gastronomicznych tj. kuchni hotelowych, cateringowych, szpitalnych, restauracyjnych, barów fast food. Specjalista w dziedzinie współczesnych technologii gastronomicznych.

Andrzej Przeniosło

Właściciel hotelu Nosselia, swoją karierę zawodową związał z hotelarstwem i gastronomią. Tej dziedzinie poświęcił ostatnie 35 lata pracy przechodząc stopniowo przez wszystkie szczeble hierarchii hotelowej.
Doświadczenie zawodowe, między innymi zdobywał w działach operacyjnych hotelu „Marriott” (pracował w pierwszym zespole, który był odpowiedzialny za otwarcie hotelu w 1989r.) oraz hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, gdzie zarządzał działem gastronomii. Następnie jako Dyrektor zarządzał między innymi Hotelem „Król Kazimierz” w Kazimierzu Dolnym, Hotelem „Warszawianka” w Jachrance, gdzie następnie pełnił funkcje Pełnomocnika Zarządu. Był odpowiedzialny za otwarcie i wprowadzenie na rynek pierwszego pięciogwiazdkowego hotelu na Podkarpaciu. Jako Dyrektor zarządza dwoma hotelami w Rzeszowie, Hotel Bristol i Grand Hotel Rzeszów. Był również Dyrektorem generalnym hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport, który za jego kadencji był wyróżniony światową nagrodą Hiltona „HOTEL SUCCESS AWARD TOP 5% OFF BREND”
Andrzej Przeniosło jest absolwentem Wyższej Szkoły Ekonomicznej wydział Turystyki w Warszawie. Jest aktywnym trenerem w „Akademii Hotelarza”, wykłada na Wyższej Szkole Turystyki i Ekologii w Krakowie, publikuje jako ekspert w dziedzinie gastronomii w miesięczniku branżowym „Hotelarz”.

WARUNKI UKOŃCZENIA STUDIÓW  

Efekty kształcenia zostaną zweryfikowane etapowo.

Weryfikacja wiedzy będzie odbywać się za pomocą różnych form (testów, prezentacji, case studies, zadań konkursowych) przygotowywanych przez prowadzących dany przedmiot lub w blokach tematycznych.  

Weryfikacja nabywanych umiejętności będzie dokonywana na bieżąco. Program przewiduje systematyczne przeprowadzanie ćwiczeń w ramach każdego przedmiotu.

Do ukończenia studiów wymagane jest przygotowanie projektu grupowego w formie pisemnej (projekt doradczy z zakresu zarządzania Horeca), a także zaprezentowanie go przed całą grupą w obecności komisji oceniającej. Przygotowanie i przedstawienie projektu będzie weryfikować zarówno posiadaną wiedzę, umiejętności oraz kompetencje zawodowe w zakresie Horeca management.

Dodatkowo wymagane jest uzyskanie wszystkich zaliczeń cząstkowych.


Kontakt:
Małgorzata Cybulska