O kierunku
Zyskaj przewagę w branży HoReCa (Hotele, Restauracje, Catering). Dzięki naszym wykładowcom, wybitnym praktykom - menedżerom i specjalistom z branży uzyskasz unikatową wiedzę i kompetencje które pozwolą Ci zbudować pozycję konkurencyjną na rynku i rozwinąć karierę w każdym typie działalności na rynku HoReCa.
Program obejmuje kompendium wiedzy począwszy od stadium poprzedzającego inwestycję, sam proces inwestycji jak i pełen zakres umiejętności i wiedzy operacyjnej. Tym samym zyskujesz wszechstronność i kompetencje które posiada jedynie niewielka grupa profesjonalistów. Jednocześnie dzięki wszechstronności programu unikniesz wielu błędów na każdym etapie działalności.
Zdobycie kwalifikacji HoReCa Menedżer pomaga profesjonalistom w nowoczesnym zarządzaniu we wszystkich dziedzinach branży restauracyjnej i hotelarskiej. Pozwala zdobyć wszechstronną wiedzę z zakresu planowania inwestycji, zarządzania procesem inwestycyjnym w branży, działalności operacyjnej dla różnych rodzajów działalności na rynku hospitality. Celem studiów jest przekazanie słuchaczom wysoko cenionej, zaawansowanej wiedzy oraz umiejętności potrzebnych w procesach podejmowania decyzji, mających wpływ na przyszłość firmy.
Jak nigdy wcześniej sytuacja rynku usług gastronomicznych i hotelarskich wymusza profesjonalne przygotowanie kadry zarządzającej by móc skutecznie radzić sobie z wyzwaniami spowodowanymi pandemią i jej konsekwencjami. Wyzwania te nie odnoszą się jedynie do sytuacji dzisiejszej, ale noszą charakter długofalowy, zmieniający głęboko cały rynek HORECA.
Celem naszych studiów jest wyposażenie właścicieli oraz kadry menedżerskiej w wiedzę i narzędzia, które pozwolą radzić sobie w gwałtownie zmieniających się warunkach działania. Podczas programu zaprezentujemy to, co aktualnie dzieje się w branży, nowe koncepty, pomysły rodzące się w Polsce i na rynkach zagranicznych. Nasi wykładowcy to aktywni praktycy, dlatego ich doświadczenie i wiedza są bezcenne w dzisiejszych okolicznościach. Program studiów został odpowiednio dostosowany do dziejących się zmian, zarówno dla już istniejących przedsiębiorstw na rynku HORECA jak dla tych, którzy zamierzają na ten rynek dopiero wejść.
Atuty kierunku
Omawianie szeregu przykładów wziętych z życia, nauka na realnych przykładach i sytuacjach
Nauka poprzez różnorodny zakres wiedzy dająca wszechstronne kompetencje
Warsztaty branżowe w doskonałych warunkach technicznych prowadzone przez wybitnych praktyków z branży
Zróżnicowani uczestnicy studiów, networking
Wykładowcy praktycy i certyfikowani wykładowcy
Wśród wykładowców znajdziesz właścicieli hoteli, restauracji osoby zarządzające sieciami kawiarni, restauracji. Dzięki wiedzy mentorów unikniesz kosztownych błędów i uzyskać bezcenne wskazówki, aby osiągnąć sukces w branży gastronomicznej.
Nauczysz się najlepszych praktyk z zakresu zarządzania firmą lub działem w branży HORECA, w tym zarządzania kosztami, czasem, zasobami, zakupami, sprzedażą. Poznasz zasady operacyjne Food&Beverage, oraz w działalności restauracyjnej i bankietów.
Jeśli prowadzisz własny biznes gastronomiczny specjaliści z wieloletnim stażem pokażą Ci jak efektywniej zarządzać kosztami oraz skutecznie promować swój biznes.
Jeśli planujesz otworzyć własną restaurację lub hotel dowiesz się w jaki sposób topowi menedżerowie wybierają lokalizacje pod kolejne inwestycje i jak należy stworzyć biznes plan, aby zminimalizować ryzko nieudanej inwestycji wartej często miliony złotych.
Jeśli pracujesz w gastronomii i marzysz o stanowiskach kierowniczych zyskasz unikalną wiedzę, kontakty i dyplom renomowanej uczelni, a przez to zdobędziesz przewagę nad innymi kandydatami na rynku pracy.
Studia prowadzone są w Akademii Leona Koźmińskiego - najlepszej szkole biznesowej w Polsce.
Podczas studiów wykłady i ćwiczenia będą realizowane na uczelni, jak również poza – w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Adresaci studiów
Kierownik studiów

Absolwent Wydziału Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego. Przedsiębiorca z blisko 30-letnim doświadczeniem, współwłaściciel grupy firm związanych z rynkiem HORECA (Magna Trade, Edge Foodservice, Horn Projekt, Aquatal) zajmujących się doradztwem, projektowaniem, wyposażaniem oraz produkcją sprzętu dla restauracji i hoteli w Polsce i za granicą. Wcześniej również współwłaściciel sieci kawiarni oraz restauracji. Osoba o wszechstronnym doświadczeniu i wiedzy nt. rynku HORECA.
Patronaty merytoryczne
Co zyskujesz
-
Doskonały sposób na wzbogacenie swojego CV oraz skuteczne wyróżnienie się na rynku pracy bądź wśród przedsiębiorców z branży
-
Szansa na uzyskanie atrakcyjnego zatrudnienia lub zdobycia wiedzy niezbędnej dla przedsiębiorcy z branży
-
Możliwość zwiększenia zarobków bądź powiększenia rentowności swojej działalności w branży
-
Paszport do kariery w branży, przydatny w kraju i zagranicą
Dzięki udziałowi w studiach podyplomowych:
Zyskasz nowe umiejętności i kompetencje i zdobędziesz nowe, cenne kontakty w branży.
Program
Organizacja zajęć
Podczas studiów będą realizowane wykłady i ćwiczenia realizowane na uczelni, jak również warsztaty poza uczelnią w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
ORGANIZACJA ZAJĘĆ
Studia trwają dwa semestry.
Zajęcia odbywają się dwa razy w miesiącu w:
-
niedziele - 8.45-15.45
-
poniedziałki - 8.45-15.45
Zajęcia warsztatowe odbywać się będą w 6 wybranych niedziel w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Pozostałe zajęcia odbywać się będą na terenie uczelni bądź w niedziele i poniedziałki.
- Program realizowany podczas drugiej edycji studiów podyplomowych Horeca Menedżer jest skrojony na miarę zmieniających się gwałtownie warunków rynkowych. Odnosimy się do wszystkich istotnych problemów z jakimi boryka się obecnie nasza branża dając konkretne narzędzia i rozwiązania dla radzenia sobie w nowych okolicznościach. Jak nigdy przedtem kompleksowe przygotowanie menedżerskie będzie niezbędne by sprostać nowym wyzwaniom dyktowanym przez po-epidemiczny rynek.
- Program studiów jest dostosowany do formuły on-line. Dzięki narzędziom które stosujemy w nauczaniu zdalnym zajęcia będą miały formę interaktywną. Słuchacze będą mieli możliwość prowadzenia rozmowy zarówno z prowadzącym jak i pomiędzy sobą.
- Materiały do zajęć, zostały przygotowane w sposób dostosowany do nauczania na odległość.
- Dzięki formule on-line możliwe stało się zaproszenie dodatkowo wykładowców (praktyków / specjalistów z branży) z różnych części Polski i z zagranicy.
- Mimo formuły zdalnej utrzymujemy część warsztatową realizowaną wspólnie z Instytutem Kulinarnym Selgros – Transgourmet. Warsztaty będą się odbywały, jak dotychczas na miejscu w Instytucie, z tą różnicą że w grupach do 10 osób w jednym czasie.
- Liczebność grup realizujących zajęcia w formule online jest kształtowana w taki sposób, aby zapewnić swobodny kontakt prowadzącemu z grupą, co gwarantuje realizację celów dydaktycznych poszczególnych zajęć składających się na program studiów.
- Formuła on-line ułatwia uczestnictwo w zajęciach dla wszystkich z Państwa którzy są z poza Warszawy bądź z poza Polski. Dodatkowo daje tym uczestnikom oszczędności po stronie kosztów podróży i pobytu w Warszawie.
Terminy zjazdów semestr I :
- 22-23 X 2023
- 5-6 XI 2023
- 3-4 XII 2023
- 17-18 XII 2023
- 14-15 I 2024 online
- 11-12 II 2024
- 25-26 II 2024
Zasady rekrutacji
O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
2. edycja - rekrutacja trwa do 15 lutego 2024 r.
- odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych (tytuł zawodowy: licencjat, inżynier, lekarz, magister) lub odpis dyplomu doktorskiego**
- zdjęcie elektroniczne w formacie JPG
- oryginał dokumentu tożsamości do wglądu
- kopia dowodu wpłaty wpisowego
**W przypadku kandydatów posiadających dyplom zagraniczny prosimy o dostarczenie dyplomu oraz suplementu (transcript of records) wraz z oficjalnym tłumaczeniem na język polski.
Prosimy o zapoznanie się z opisem interesującego Państwa kierunku i sprawdzenie zasad naboru.
Pierwszą czynnością w procesie rekrutacji jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego, który dostępny jest na stronie internetowej uczelni.
Opłatę rekrutacyjną należy uiścić na konto uczelni lub skorzystać z funkcji płatności.pl podczas wypełniania formularza zgłoszeniowego.
Efekty kształcenia zostaną zweryfikowane etapowo.
Weryfikacja wiedzy będzie odbywać się za pomocą różnych form (testów, prezentacji, case studies, zadań konkursowych) przygotowywanych przez prowadzących dany przedmiot lub w blokach tematycznych.
Weryfikacja nabywanych umiejętności będzie dokonywana na bieżąco. Program przewiduje systematyczne przeprowadzanie ćwiczeń w ramach każdego przedmiotu.
Do ukończenia studiów wymagane jest przygotowanie projektu grupowego w formie pisemnej (projekt doradczy z zakresu zarządzania Horeca), a także zaprezentowanie go przed całą grupą w obecności komisji oceniającej. Przygotowanie i przedstawienie projektu będzie weryfikować zarówno posiadaną wiedzę, umiejętności oraz kompetencje zawodowe w zakresie Horeca management.
Dodatkowo wymagane jest uzyskanie wszystkich zaliczeń cząstkowych.

Opłaty
Oferowane zniżki (zniżka dla absolwentów, zniżka za jednorazową płatność i ewentualne dodatkowe zniżki) nie kumulują się.
Wpisowe | 250 zł |
Cena podstawowa (płatność w dwóch ratach po 5 750 zł każda ) | 9 000 zł + warsztaty 2 500 zł; razem 11 500 zł |
Cena ze zniżką dla absolwentów ALK (płatność w dwóch ratach po 5 300 zł każda ) | czesne 8 100 zł + warsztaty 2 500 zł |
Cena ze zniżką za jednorazową płatność (Oferowane zniżki (zniżka dla absolwentów, zniżka za jednorazową płatność i ewentualne dodatkowe zniżki) nie kumulują się) | 8 600 zł + 2 500 zł |
Konto bankowe, na które można dokonywać wpłaty wpisowego: Akademia Leona Koźmińskiego 03-301 Warszawa, ul. Jagiellońska 57/59 BANK PEKAO SA w Warszawie 20 1240 1024 1111 0010 1646 0637
Opłaty za studia wnoszone są na indywidualny numer konta, podawany po zakończeniu rekrutacji.
Osoby zainteresowane otrzymaniem FAKTURY proszone są o kontakt z Panią Agnieszką Fabiańską e-mail agaf@kozminski.edu.pl
Uprzejmie informujemy, że w przypadku zbyt małej liczby kandydatów grupa może nie zostać uruchomiona.