Aktualność 

Akademia Leona Koźmińskiego i McDonald’s Polska tworzą studia dualne w obszarze zarządzania w sektorze QSR (quick service restaurants).

18.07.2019

Popularne w Europie studia praktyczne, zwane dualnymi, podczas których naukę i przedmioty teoretyczne uzupełnia praktyka zawodowa u pracodawcy zyskują zwolenników także w Polsce. W Akademii Leona Koźmińskiego od października rusza nowy kierunek zarządzanie w sektorze QSR (quick service restaurants), który powstał we współpracy z McDonald’s Polska.

Beata Ciąćka, Koordynator Studiów w McDonald’s Polska, Maja Trojanowska-Bęben, Młodszy Doradca Prawny McDonald’s Polska, Tomasz Polewczyński, Doradca ds. Reputacji pracodawcy McDonald’s Polska, prof. Witold Bielecki, Rektor ALK, Adam Pieńkowski, Dyrektor Generalny McDonald’s Polska, prof. Kazimierz Przybysz, prorektor ALK, dr Magdalena Koczuba-Sobieraj, zastępca dyrektora Kolegium Zarządzania i Finansów, Renata Prys – Dyrektor działu People McDonald’s Polska

 

– „Do stworzenia dobrych programów kształcenia w takim systemie uczelnia potrzebuje silnego partnera, któremu naprawdę zależy na edukacji przyszłej kadry kierowniczej i specjalistów. McDonald’s jest takim partnerem, bo wszędzie na świecie inwestuje w edukację i rozwój pracowników, dlatego jesteśmy dumni, że właśnie ta firma chce wykształcić w naszej uczelni pracowników, którzy w przyszłości obejmą kierownicze stanowiska w sieci restauracji” – mówi prof. Witold Bielecki, rektor ALK.

– „Wybraliśmy Akademię Leona Koźmińskiego ze względu na wysoki poziom kształcenia oraz wybitnych wykładowców, ekspertów w swoich dziedzinach. Wspólne studia są elementem naszej polityki wspierania rozwoju pracowników” – mówi Adam Pieńkowski, dyrektor generalny McDonald’s Polska.

Prof. Witold Bielecki, Rektor ALK, Adam Pieńkowski, Dyrektor Generalny McDonald’s Polska
 
Zarządzanie w sektorze QSR to studia licencjackie, niestacjonarne, realizowane w systemie dualnym, który polega na łączeniu nauki z praktyką w firmie. Ze 1100 godzin zajęć połowa przypada na warsztaty i praktyki w firmie McDonald’s, a połowa na zajęcia i wykłady na uczelni. Studentami tego kierunku mogą zostać pracownicy McDonald’s z całej Polski z minimum 3-miesięcznym doświadczeniem w pracy, wykształceniem średnim, bez wykształcenia wyższego, wyłonieni w ramach wewnętrznej rekrutacji.
 
Rektor Akademii Leona Koźmińskiego prof. ALK dr hab. Witold T. Bielecki  i dyrektor generalny McDonald’s Polska – Adam Pieńkowski, podpisali umowę o uruchomieniu wspólnego kierunku studiów licencjackich dla pracowników restauracji McDonald’s. Osoby zatrudnione w firmie będą mogły rozpocząć studia „Zarządzanie w sektorze QSR” już od października br. Kształcenie studentów w całości sfinansuje ich pracodawca – firma McDonald’s Polska w ramach globalnego programu edukacyjnego „Archways to Opportunity”. Szansę na zdobycie dyplomu Akademii Leona Koźmińskiego otrzyma stu pracowników.
 

Studia dla przyszłych liderów
 
Wśród treści programowych kursów znajdą się zagadnienia z wielu obszarów m.in.: zarządzania, ochrony środowiska, zarządzania zespołem, marketingu, finansów, IT czy logistyki. Studenci będą się uczyć praktycznych zagadnień, które ułatwią im w przyszłości pracę na kierowniczych stanowiskach. Zajęcia będą prowadzone zarówno przez pracowników naukowych Akademii Leona Koźmińskiego, jak i przez praktyków – specjalistów z McDonald’s. Studenci zdobędą więc niezbędną wiedzę teoretyczną, wzbogaconą o perspektywę biznesową.


– „Absolwent kierunku Zarządzanie w sektorze QSR będzie posiadał ogólną wiedzę z zakresu zarządzania we współczesnym świecie z uwzględnieniem postępu technologicznego, cyfryzacji i kwestii zrównoważonego rozwoju, jak również wiedzę specjalistyczną dotyczącą kompetencji kierowników restauracji. Oprócz wiedzy teoretycznej absolwenci zdobędą również umiejętności skutecznego zarządzania poszczególnymi obszarami funkcjonowania restauracji, a także nauczą się podstaw coachingu i przywództwa” – mówi dr Magdalena Koczuba-Sobieraj, zastępca dyrektora Kolegium Zarządzania i Finansów ALK.


– „Współpraca z Akademią Leona Koźmińskiego i uruchomienie studiów dla naszych pracowników to kolejny krok w ramach rozwoju osób zatrudnionych w restauracjach. Nie każdy może sobie pozwolić na studia, z różnych powodów, często finansowych, dlatego chcemy wesprzeć pracowników w zdobyciu wyższego wykształcenia. Wiemy też, jak ważni dla całej organizacji są skuteczni liderzy i chcemy pomóc pracownikom w uzyskaniu kompetencji przywódczych. W McDonald’s Polska dajemy wszystkim taką samą szansę na awans i nie są to puste obietnice, ponieważ 98% menedżerów restauracji zaczynało od podstawowego stanowiska McDonald’s Polska wprowadza coraz więcej projektów rozwojowych dla pracowników. Poza szansą na zdobycie dyplomu wyższej uczelni, mogą oni uczestniczyć w kursach językowych i wielu szkoleniach” – podkreśla Renata Prys, dyrektor działu People w McDonald’s Polska.
 
***
 
McDonald’s jest jednym z największych pracodawców w Polsce – obecnie zatrudnia ponad 25 000 osób. Wśród pracowników są zarówno studenci, jak i seniorzy, a także osoby z niepełnosprawnością czy młode matki, łączące pracę z wychowaniem dzieci. Firma jest otwarta na różnorodność, a każdy z pracowników ma gwarantowaną umowę o pracę i taką samą szansę na awans.

 

Kontakt:

Ewa Barlik, rzecznik prasowy ALK, tel. +48 601248450, e-mail: ewabarlik@kozminski.edu.pl

Tomasz Polewczyński, Employer Reputation and Engagement Consultant, McDonald’s Polska,
tel. +48 662572232, e-mail: Tomasz.Polewczynski@pl.mcd.com

powrót / back